PETUNYA- KAHKAHA ÇİÇEĞİ (Petunia hybrida)


Petunya - kahkaha çiçeği


PETUNYA- KAHKAHA ÇİÇEĞİ

(Petunia hybrida)


Patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu Güney Amerika ve özellikle Arjantin'dir. Ama petunyalar dünyadaki hemen hemen her türlü iklim koşullarına uyum sağlamış olan ve sevilerek yetiştirilen çiçeklerdendir.

Bir yıllık ve çok yıllık doğal türlerinden pek çok melezleri üretilmiş olan petunyaların bodurları 1520 cm. boylanabilirken öteki türleri 30 cm. yüksekliği aşar. Bitkinin çok dallı dikine ya da toprağına üzerine sürünerek gelişen gövdesi; yeşil renkli, oval biçimli ve kenarları dişsiz basit yaprakları vardır. 

Petunya - kahkaha çiçeği 2
Petunya'lar yaz boyunca bol bol açan boru biçimli beş taçyapraklı çiçekleri yönünden iki ana gruba ayrılırlar: Birinci grup, her türlü iklim koşullarına dayanıklılık gösteren ve 5 cm. çapında çiçekleri olan petunyalar, diğer grup ise, biraz daha duyarlı olan 10 cm. genişlikte çiçekler açan petunyalardır. Çiçekleri düz kırmızı, kızıl, mavi, mor, pembe, mercan ve somon renginde ya da bu renklerin ikisi bir arada çizgili olarak açan petunyaların bu çiçekleri, özellikle akşamları çok hoş kokulu olur. Petunya'lar, bahçelerde çiçek tarhlarında, evlerde pencere önleri ve balkonlarda saksı, plastik kutu ya da sarkan sepet saksılarda çok güzel, benzersiz bir görüntü oluşturmak üzere sevilerek yetiştirilir.


Petunya - kahkaha çiçeği 3
İstekleri ve Üretimi

Petunya'lar bol güneşli yerleri severlerse de günün birkaç saatini gölgede geçirmeye dayanabilir. Makul düzeyde sulanan bitkinin yazın, çiçek açtığı dönemlerde bol bol sulanması gerekir, iyi gübrelenmiş, kum ve kil karışımı gevşek topraklan yeğleyen bitki, tohumlarıyla ya da yeşil gövde çelikleriyle çoğaltılır. Ancak, tohumlarının yozlaşmaması ve çıkan bitkinin çiçek veriminin azalmaması için birkaç yılda bir değiştirilmesi gerekir. ilkbahar başlarında sıcak yastıklara ekilen tohumları iki hafta içinde çimlenir. 2-3 yapraklı bitki haline geldiklerinde saksı ya da tüplere şaşırtılır. Çiçekçilerde ilkbahar mevsiminde tüpler içinde satışa çıkarılır. Bu şekilde sağlanan petunyalar, 20-30'ar cm. aralıklarla bahçelerdeki yerlerine şaşırtılıp dikilir. Petunya'ların çelikle üretimi, temmuz - ağustos aylarında kumlu toprakta yapılır. Bitki bu yöntemle kolayca köklenir.



Petunya - kahkaha çiçeği














Petunya- kahkaha çiçeği 5


Petunya - kahkaha çiçeği 6























bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.


Yorum Gönder

1 Yorumlar