AĞAÇ HATMİ ( Hibiscus syriacus )



Hibiscus syriacus

Ağaç hatmi

   Odunsu ve kuvvetli bir gövde yapısına sahip olmayan, yazın pembe veya pembe eflatun çiçek açan bir ağaççıktır. Yerden dik dallanır ve vazo biçiminde form alır. Çiçek formu katmerli ve yalın kat olabilir. Çiçekleri yaz sonuna kadar açar. Kışın yaprak döker. Humuslu drenajı iyi toprakları sever.






  • Anavatanı Hindistan ve Çin olan bitki kışın yaprağını döker.(Sarı olup dökülen yapraklar sonbahar bahçeleri için iyi bir seçenek olabiliyor.)
  • En gelişmişi 3 - 4 metreye kadar uzayabilir.
  • 5-10 santimi bulan çiçekleri Japon güllerinden daha basit`tir.
  • Aşırı soğuk bölgelerde yapraklardan sonra oluşan tomurcukları geç dönem donlarından etkilenebilir.
  • Bitkiyi garanti altına almak için kuzeye bakan, öğleden sonra güneşli, duvar önlerini, rüzgarsız kuytu alanları tercih edin.



Ağaç Hatmi Toprak İsteği

Humuslu, geçirgen toprakları çok sever. Hafif asidik ve içinde katkı maddesi olmayan doğal topraklarda; güneşi direk alan alanlarda ve yarı gölgeli yerlerde gelişimi daha iyidir. Ağır topraktan ve yüksek taban suyundan pek hoşlanmaz.

Ağaç Hatmi Bakımı

Sevilerek ve yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Ilıman iklimlerde çok daha fazla çiçeklenmesine rağmen soğuk bölgelerde yapraklardan sonra oluşan tomurcukları, geç dönem donmalarından etkilenir. Dikim için kuzeye bakan, öğleden sonra güneş alan duvar önlerini, rüzgarsız kuytu alanlar tercih edilebilir. Düzgün çiçeklenmesi için ilkbaharda budanması gerekir. Sık ve derin sulanması bitki için önemlidir. Ağaç Hatmi'leri budamadan da, yol kenarında perde yada vurgu bitkisi olarakta kullanılabilir.

Ağaç Hatmi Üretimi

Tohumla yada bitkiden alınan çelikle üretimi yapılmaktadır.

Ağaç Hatmi Çiçekleri

Çin Gülü'ne göre daha küçük olan çiçekleri; beyaz, pembe, mavi ve mordur. Yalın katlıların dışında katmerlileride vardır. Yaz sonuna doğru açar, Ağustos ve Eylül'de çiçeklenir. Kışın yaprak döker. Çiçeklenmesi uzun bir süre devam eder. Bol güneş alan alanlarda çiçek verimi çok daha fazladır.


bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar