LİMON SELVİ - Limon servi ( Cupressus macrocorpa goldcrest )



Cupressus macrocorpa goldcrest
Limoni selvi - Limon servi



Limoni servi konik formlu, limon kokulu, altın sarılı ibreleri ve gelişme aşamasındaki sürgünleri pamuk gibi yapraklara sahip olduğu, servi türlerinin melezlenmesi sonucu elde edilmiş bir sevi türüdür. Çok hızlı büyüyen bir türdür.




  • Limoni servi, Göz alıcı rengiyle bahçelerde sıkça tercih edilen bir çam türüdür.
  • Dayanıklı, çabuk büyüyen bir ağaçtır.
  • Limon servi çok şık, hoş renkli ve gür formlu bir çam türüdür.
  • Özellikle parlak sarıya dönük yeşil rengi ile bahçelerin en çok dikkat çeken ve en çok tercih edilen ağaçlarından biridir.
  • Limon servi, Çok hızlı büyüyen bir ağaçtır. 
  • 10 sene içinde fidan 3-4 metre boya ulaşır.
  • Bu yönü ile özellikle bahçenin dışarıdan görülmesini engelleyen bir çit ağacı olarak da tercih edilir.
  • Çit olarak dikildiği yerlerde 1 metre aralıkla dikilmesi tavsiye edilir.



SERVİ AĞACININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok
Serviler tek evciklidirler.Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur.Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür.Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur.( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder, her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur.Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır. Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır.Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur.Tohumlar sert kabukludur.Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır. Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir.Özellikle hiçbir ağaç türünün yetişmediği fazla kireçli topraklarda limoni servi iyi gelişir. Servi ağaçları uzun oldukları kadar ince bir yapıya sahiptir. Tüm serviler park, bahçe, koruyucu şerit ve canlı çit ağaçları olarak çok dekoratiftirler. Doğal olarak, Akdeniz bölgesinden Himalaya’lara kadar olan bölgede yetişmektedir.Yaz kış yeşildir, yaprağını dökmez. Yaprakları el ile ovulduğunda limon kokusu geldiğinden limoni servi ismi almıştır.Her dem sarı renklidir.Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır,hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez.Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır.Soğuk havadan etkilenmez.

Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır.Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir.Piramidal tepeli bir ağaçtır. 10m’ye dek boylanabilen, piramit görünüşlü, geniş ve yaygın dallı her dem yeşil, bir ağaçtır.Kabuk, koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.Kozalak küremsi, 2,5–3,8cm olup, 4–6 çift puldan oluşur. Kozalak önce yeşil, sonra parlak kahverengi, üzeri morumsu dumanlıdır.Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir. Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Her dem sarı renklidir. Ülkemize dışarıdan ithal fidan olarak getirilmekledir. Pul yaprakların sırt kısmında belirgin olmayan yağ bezeleri bulunur. Dona karşı hassastır. Güneşli yerleri sever, geçirgen topraklarda iyi gelişme gösterir.

Kullanıldığı yerler: Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir. Soliter, küçük gruplar, canlı çit bitkisi ve vurgu elemanı olarak kullanılır. Hızlı büyür ve makaslanarak şekil verilebilir.




LİMONİ SERVİNİN KULLANIM ALANLARI

Servi Nisan veya Mayısta çiçek açar,erkek çiçek 4-8mm, dişi çiçeklerinden zamanla kozalaklar meydana gelir. Kozalakları (meyvesi) 2,5-4cm çapında önce yeşil, sonra olgunlaşınca kahverengimsi esmer renkte, üzeri düzensiz şekilde sert kalın, odunsu, kalkan gibi 8-15 parçadan meydana gelen bir kabuğu vardır ve küre şeklindedir.

Hasat zamanı: Yaprakları yılın hemen her ayında toplanabilir, fakat Nisan-Mayıs ayında toplanırsa daha iyidir. Kozalakları tam olgunlaşamadan yani yeşilken toplanır çay veya tentürü yapılır.

* Servi ağacının dal ve yaprakları ve kozalakları kullanılmaktadır. Dal ve yapraklarından elde edilen uçucu yağı da çok faydalıdır haricen kullanılır. Elde edilen yağın içeriğinde, tanen ve servi kafurusu vardır.

* Servi yaprağı sürgünü ve kozalağı çay, tentür, eterikyağ ve natürel ilaç yapımında kullanılır.


bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar