JAKARANDA AĞACI ( Jacaranda mimosifolia )



Jacaranda mimosifolia

Jakaranda

   İlk çiçeklenmesi Mayıs Haziran, ikinci çiçeklenmesi Ağustos Eylül aylarında olup, çiçeği mavi mor renktedir. Hızlı büyür. Oldukça geniş ve sığ kökler geliştirir. İyi drenajlı ve ağır balçık topraklarda iyi yetişir. Tohum ve çelikle üretilir. Rüzgarlı yerlerde çiçek verimi azalır.





Türkçe Adı: Jakaranda

İngilizce Adı: Jacaranda

Familyası: Bignoniaceae

Fiziksel Özellikleri: Anavatanı Brezilya olan bu gösterişli ağaç 7,5- 15 m arası boy yapar ve 6-12 m arası tacı vardır. Yetişme tarzındaki bu farklılıklar toprağın derinliği, kumlu ve süzek bir toprak olması ve soğuklardan korunaklı bir yere dikilmesi ile çok bağlantılıdır. Jacaranda Nisan ayından Eylül sonuna kadar mavimsi mor renkte 4 cm uzunluğunda çiçekleri ile uzunluğu 30 cm’ e varan bir çiçek sapı üzerinde grup halinde dizilimi ile son derece hoş bir sunum ortaya koyar. Havalar ne kadar sıcak olursa bitki o kadar çok çiçek açar. Bazı bölgelerde Şubat ve Mart aylarında çok kısa olarak yaprağını döker, yapraklanma ilk çiçeklerin görülmesi ile yeniden başlar. Jacaranda’nın yuvarlak şekilli 5 cm çapındaki meyveleri dekoratiftir ve kurtulmuş çiçek aranjmanlarında kullanıma uygundur.






Yetişme istekleri:

Işık: Genç fideler –4 derecenin altında zarar görebilir, yaşlı bitkilerin soğuğa dayanıklılığı biraz daha fazladır. Ağacın odunsu bölümleri soğuktan zarar gördüğünde bir sonraki sezonda çiçeklenme olmaz. Bu bakımdan bitkilerin rüzgardan korunaklı, bol güneş alan, batı ve güney cephelere dikilmeleri uygundur. Kuzey ve batı kesimlerde de alanın en ucuna dikilerek batı ve güney güneşini nispeten daha çok alacak şekilde yerleştirilmeleri gerekir.

Su: Çok sık olmamak şartı ile derin sulamalardan hoşlanan jacaranda, özellikle yaz aylarında su isteği fazla olan bir bitkidir. Yaz sonunda ve sonbahar başlangıcında sulama azaltılmalıdır, çünkü bu dönemlerdeki çok fazla sulama bitkide sukkulent bir yapının oluşmasını sağlar bu da kışın don koşullarına karşı bitkiyi oldukça hassas hale getirir. Bu yüzden, sonbahar yaklaştıkça suyun azaltılması gerekir.

Toprak: Derin ve humusca zengin bahçe toprağından hoşlanır.

Üretim: Çoğaltılmaları tohumla gerçekleştirilmektedir.



Peyzaj Mimarlığında Kullanımı: Jacaranda hem tropikal, hem de oriental bahçeleri için uygundur. Eğreltiotuna benzeyen yaprakları ve gösterişli çiçekleri ile soliter olarak açık bir alanın ortasında kullanımı gözlerin merkeze toplanmasını sağlar. Ev pencerelerinden bakıldığında direk görünebilecek bir yere konmaları bu açıdan faydalı olur. Dokusu çok sert olmadığından pencere önlerinde, bina girişlerinin iki tarafında soliter olarak kullanılabilir. Grup halinde kullanımında alanda bir geometrik form oluşturularak dikildiğinde, örneğin grid sistemine benzer bir bitkilendirme yapıldığında, çok güçlü bir etki verir. Çiçeklerinin güzelliği ve rengi daha da vurgulanmış olur ve içerisinde bulunduğu peyzaj çok daha planlı ve programlı görülür. Bitki altlarında mevsimlik çiçekler ile yapılacak çevrelemeler de çok estetik görünür. Şehir parklarında ve yol boylarında kullanıma uygundur. Bazı insanlar dökülen çiçeklerinin yerlere kattığı mor rengi sever. Aksi durumlarda çiçeklerin temizlenmesi gerekebilir. Bu bakımdan altına dikilen bitkilerin etrafı temizlemeye izin verecek dikensiz türler olmasına önem verilmelidir.


bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Jakaranda fidesi almak istiyorum kapida ödemeli nerden alabilirim

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar jakaranda ağacı fidesi yetistiriyorum satis konusunda yardimci olur musunuz

    YanıtlaSil
  3. -10 uzerine ciktigi 1045 rakimda ne kadar sansi var

    YanıtlaSil
  4. iyi günler ben sinopta yaşıyorum jakarnda agacı ve tüplü oya agacını yan yana yetiştirmek istiyorum bü bitkilerin ikiside bölgeye uygun mudur acaba

    YanıtlaSil