BELLİS PAPATYASI ( Bellis perennis )


Bellis perennis

Bellis papatyası

Güneşli alanları seven bu bitkiler yarı gölge alanlarda da yetişebilir. Yapraklarının her iki yüzü de tüylüdür. Çiçekleri pembe, kırmızı, beyaz renklerde ve Mart-ağustos ayları arasında bitki üzerindedir. Humuslu topraklar büyümesi için uygundur.



Bilimsel Sınıflandırma 

Âlem:
Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Asterales
Familya: Compositae
Cins: Bellis sp.

Genel Özellikleri
Bellis ismi, Latincede çayır bitkisi anlamına gelmektedir. Türkiye’de doğal olarak bulunmaktadır.Alçak boylu otsu tipte bodur bitkilerdir. Yaklaşık olarak 10 – 15 cm boylanmaktadır. Gövdeleri tüysüzdür. Çiçekleri bir tabla üzerinde, tabla kenarları beyaz veya pembe, orta kısmı sarıdır. Kuzey yarım kürede çeşitli bölgelerde yaygın olarak yetişmekte olan 18 kadar türü bulunmaktadır.


Üretimi
Bol kardeşlenme yaptığı için kökten ayırma ile kolayca üretilmektedir. Çiçeklenme bittikten sonra ayırma işlemi yapılmalıdır. Genellikle tüm bellisler ekim ayında sökülür ve kökleri ayrılarak çoğaltılır. Tohumla da üretimi yapılmaktadır. Tohum kasaya atılır. Çimlenme başlayıncaya kadar kasaların üzeri camla örtülür. Tohum 18 – 20 0 C’ de bir hafta sonra çimlenir. Çimlendikten sonra sıcaklık düşürülmelidir ve gölgeleme kaldırılmalıdır. Fideler iki ayda şaşırtılacak boya gelir.



Ekolojik İstekleri
Aydınlık ve havadar yerlerden hoşlanır. Güneşli yerlerde, humusça zengin ve fazla geçirgen olmayan killi topraklarda yetişir. Büyük çiçekli kültür formları donlardan korunmalıdır. En kaliteli çiçeklenme 18 0C gündüz, 8 0C gece sıcaklığında gelişen bitkilerden elde edilmiştir. Eğer tam bu sıcaklık sağlanamıyorsa bitkiler 10– 4 0C’ de tutulmalıdır. Sıcaklık artışında çiçek oluşmaz, oluşanlar da dökülür. Kış yetiştiriciliğine uygun bir bitkidir. Nisandan sonra sıcaklık kontrol altında tutulamadığı için yetiştirmek zorlaşmaktadır.

Peyzajda Kullanımı
Ülkemizde Ege, Akdeniz kıyı şeridinde kış sonunda yeşil alanlarda kullanılır.

Önemli Türleri

Bellis perennis: Doğal olarak Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. İki veya çok yıllık bitkilerdir. 15 cm boylanabilir. Çiçekleri uzunca bir sap üzerinde yer alır. Çiçeklenme mart – haziran aylarında olmaktadır. Çiçek rengi beyaz, pembe ve kırmızıdır. Bitki çalı formunda ve kazık köklüdür. Çiçekleri akşam kapanır. Yaprakları rozet şeklinde ve dip kısımlarda bulunur. Yapraklar yuvarlak 2,5 – 7,5 cm uzunluğundadır. Güneşli, kuru nemli yerlerde, normal, derin ve kumlu bahçe topraklarında iyi gelişir. Üretim yöntemi kolaydır. Temmuz – ağustos aylarında doğrudan açık alana ekim yapılabilir.



Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Külleme, botrytis, yaprak biti, kırmızı örümcek, agrostis görülen problemler arasındadır.













bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Benim papatyam bit lerdi ve solmaya başladı ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  2. Benim papatyalarım bitlendi ve solmaya başladı ne yapabilirim

    YanıtlaSil