LADİN AĞACI ( Picea )

Ladin - Picea


Ladin - Picea



Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ladinin 40 değişik türü ve bu türlere ait varyete ve formları vardır. Uzaktan bakıldığında göknara benzese de piramide benzer tepesi ve sarkık dalları ile ondan ayırt edilebilir. Boyu 40-50 m'ye kadar ulaşabilir. İğne yaprakları kısa, sivri uçlu ve kesitli dört köşedir. Olgunlaşmış kozalağının pulları dağılmaz.

Ülkemizde Doğu Karadeniz dağlarının denize bakan yüksek kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kuran türü Doğu ladinidir (P. Orientalis, Y). Ülkemizde 146.300 hektar saf Ladin ormanı bulunmaktadır.


Ladin - Picea 2

BATI LADİNİ (Lake States)


Familya : Pinaceae 
Latince : Picea abies (P. excelsa) 
Türkçe : BATI LADİNİ (Avrupa Ladini, Adi Ladin) Batı Ladini (Avrupa Ladini) 

Doğal Yayılış ve Rakım 


Orta ve Kuzey Avrupa ile Rusya'da saf ve karışık mesçereler kurarak 2100 m. rakıma kadar çıkar. Batı Ladini (Avrupa Ladini) Toprak ve Besin İsteği Toprak ve mineral madde istemi az olan kanaatkar bir türdür. Derin, gevşek, rutubetli, verimli ve hafif asit topraklarda optimal gelişim gösterir. Islak, batağımsı, kireçli ve ağır killi topraklardan hoşlanmaz. Batı Ladini (Avrupa Ladini) Donlara Duyarlılık Ekstrem donlardan zarar görür. -7 ° C de ilk don zararı görülse de yaşlandıkça kolay atlatır. -38 ° C de dokularda donma başlangıcı görülür.

Batı Ladini (Avrupa Ladini) Sıcaklık ve Nem İsteği


Nem isteği yüksek, ısı isteği azdır. Su, yayılışında sınırlayıcı faktördür. Kurak yerlerde periyodik olarak sulanmalıdır. Kışları soğuk geçen kara içi iklimlerin ağacıdır.



Ladin - Picea 3

Batı Ladini (Avrupa Ladini) Tohum Özellikleri


Tohum kanatlı halde 1-1.5 cm., kanatsız halde 2-3 mm. uzun, ince, kahve renkli veya siyahımsıdır.

Batı Ladini (Avrupa Ladini) Tepe Şekli

Geniş, piramidal bir tepe yapar. Tepe çapı 6-8 m.dir.

Batı Ladini (Avrupa Ladini) Makaslama ve Budama

Budamaya yatkındır. Budama alt dalların alınması şeklinde ve büyüme dönemi dışında yapılmalıdır.





bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar