TESBİH AĞACI Melia azedarach


Melia azedarach

Tesbih ağacı


Mayıs Haziran ayları arasında açan çiçekleri leylak eflatun renkte ve kokuludur. Hızlı büyür. Nemli toprakları sever. Tohum ve çelikle üretimi yapılır.




Familya : Meliaceae

Latince : Melia azedarach (M. japonica) (Zanzelek)

Türkçe : TESBİH AĞACI



Tesbih Ağacı Doğal Yayılış ve Rakım

Anavatanı Doğu Asya ve Himalayalar olup Avrupa'da ve ülkemizde de yetiştirilir.


Tesbih Ağacı Toprak ve Besin İsteği

Nemli, yarı nemli ve vejetasyon döneminde sık sulanan topraklar ister. Ağır killi topraklar ile kireçli, kurak ve kumlu topraklarda da yetişebilir.



Tesbih Ağacı Donlara Duyarlılık

Donlara duyarlıdır. Maksimum'-5 C sıcaklıklara kadar dayanır.



Tesbih Ağacı Sıcaklık ve Nem İsteği

Utman kestane iklimini sever. Düzenli sulama ister. Soğuğa dayanıklı değildir.



Tesbih Ağacı Tohum Özellikleri


Tohum nohut büyüklüğünde ve serttir. Her meyvede 5-8 adet tohum bulunur. Uzun süre bitki üzerinde kalabilen tohumlar hoş kokuludur.



Tesbih Ağacı Tepe Şekli

Yaygın bir tepe yapar. Tepe çapı 4 m.din



Tesbih Ağacı Makaslama ve Budama

Budamaya ihtiyaç duymaz.



Tesbih Ağacı Büyüme ve Boylanma

Hızlı büyür. Maksimum 10-15 m. boy yapar.



Tesbih Ağacı Kök Yapısı

Sığ ve yaygın kök sistemi geliştirir.



Tesbih Ağacı Işık İsteği

Yarıgölge ağacıdır.



Tesbih Ağacı Meyve ve Çiçek

Meyveleri İri ve yuvarlak, tespih tanesi büyüklüğündedir. Çekirdekli sulu meyveler olgunlaşınca kabuğu açık sarı bir renk alır. Endokarp tamamen odunlaşmıştır. Mayıs-Haziran'da açan leylak rengi çiçekleri, yaprakların koltuğundan çıkan seyrek salkım durumunda kurullar teşkil eder. Çiçekleri hermafrodit ve kokuludur.

Tesbih Ağacı Yaprak ve Sürgün

Yaz yeşili yaprakların alt ve ortada bulunanları bileşik tüysü, üstte bulunanları sade tüysü yaprak durumunda ve 20-25 cm. uzunluktadır. Yaprakçıklar tek sayıda, yumurta biçiminde kenarları keskin dişli ve uçları sivridir. Genç sürgünler az tüylüdür.

Tesbih Ağacı Üretim Şekli

Tohum ile üretim esas olup sert çelikle de üretilebilir. Tohum kabukları ovuşturularak uzaklaştırılır veya olduğu gibi ekilir veya katlamadan sonra ilkbaharda ekilir. Tohumu kuru olarak saklamak mümkündür. Üretimleri kök çelikleri ile de yapılabilir.

Tesbih Ağacı Diğer Özellikler

Kirliliğe ve rüzgara dayanıklıdır. Park ve bahçelerde soliter, grup veya aile ağacı olarak veya kent İçi yol ağaçlandırmalarında kullanılır. Odunundan mobilya, nefesli sazlar, meyvelerinden tespih ve takı, kabuğundan hekimlikte kullanılan ilaçlar yapılır. Yağından mobilya pariatıcısı olarak faydalanılır.


bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar