DİŞBUDAK AĞACI ( Fraxinus excelsior )

Fraxinus excelsior

Dişbudak

   Mayıs ayında açan çiçekleri küçük,sarı renkte ve etkisizdir.Hızlı büyür.Yayvan kök yapar.Derin, taze, ıslak-balçık yada killi ve kireçli topraklar üzerinde yetişir.Tohum ve çelikle üretilir.Park ve bahçelerde süs bitkisi ve aile ağacı olarak kullanılır.Kirli havaya, deniz suyuna, su baskınlarına ve kuvvetli rüzgara dayanıklıdır.


DİŞBUDAK NEDİR ?

Bu ağaç, ilk bakışta, yüksek boyu, büyük güzel yaprakları ile dikkati çeker. Kıymetli olan orman ağaçlarından birisidir. Boyu (30) metre kadar uzun olabilir. Yaprakları (9 – 13) parçalı bir dantelâ gibidir.
Dişbudak, sert ve dayanıklı bir oduna malik olduğundan, marangozlukta bazı âletlerin ve eşyanın yapılmasında kullanılır.
Yaprakları, ilkbahar ve yaz aylarında kurutulur, kabuğu ilkbaharda (4-5) yıllık veya daha eski dallarından tedarik olunur.
Yaprakları emzikli kadınların süt ifrazlarını ziyadeleştirmek hassasım haizdir.
(60) gram dişbudak yaprağı, bir litre suda haşlanarak sabah ve akşam birer kahve fincanı içilirse, romatizma hastalığına faydası vardır. Vücuda kuvvet verir. Ateşi düşürür
Aynı zamanda yaprakları pekliğe karşı iyi gelir. Sürgün ilâcı (müshil) gibi tesiri, (70 – 80) gram yaprak, bir litre suda kaynatılarak fincan ile içildiği zaman görülür.
Bunun tersine olarak dişbudak kabuğu, peklik hasıl, eder ve bu kabuğun ateşi düşürücü tesiri vardır. Bu maksat için, kabuğun (20) gram miktarını bir litre suda kaynatmak icap eder.
Dişbudağın tohumları da ilâç gibi kullanılır. Bu tohumların (30 – 40) gram miktarını bir litre suda kaynatarak hazırlanan ilâç, sidiği söktürür ve bu suretle vücutta toplanan zehirlerin dışarıya atılmasını sağlamış olur.




bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. fiyatlari bildiriseniz iyi olur bodruma yollama imkanininiz varmi

    YanıtlaSil
  2. Ben hayraboludaki küçük tarla na kenarlarına çıt amaçlı kullanmak istiyorum.nereden temin edebilirim

    YanıtlaSil