Şeker otu bitkisi - Stevia

Şeker otu bitkisi - Stevia

Şeker otu bitkisi - Stevia


Şeker otu bitkisi, literaturdeki ismiyle Stevia, anavatanı Paraguay ve Brezilya olan ve ülkemize 2000 yılların başında Akdeniz üniversitesinin bitki adaptasyon denemeleri sonrasında üretilmeye başlanan bir bitkidir.

1887 'de Paraguay yerlilerinin kullandığı şifalı bitkiler üzerinde inceleme yapan Amerikalı bilim adamı Antonia Bertoni tarafından keşfedilmiştir.

Paraguay kızılderilileri tarafından "Tatlı ot" ve "Ballı yaprak" ismiyle anılan ve tatlandırıcı olarak kullanılan stevia bitkisinin sırrını çözmek için, yapılan çalışmalar sonucunda beyaz kristal yapıda ve "Stevioside" adı verilen saf bir ürün elde edildi ve bu maddenin normal rafine şekerden 100 ile 300 kat daha tatlı olduğu fark edildi.

Şeker otu bitkisi - Stevia


Paraguay ve Brezilyada 1950 li yıllardan bu yana şeker hastalarına verilen stevia - şeker otu bitkisi, kristalize edilmiş şeker ve suni tatlandırıcıların aksine hazmedildiği esnada insülin salgılanmasına gerek duymuyor. Bu bitkiden elde edilen sıvı haldeki öz su kan şekerini düzenleyici olarak kabul ediliyor.

Paraguay ve Brezilya'da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan şeker otu bitkisi, Uzakdoğu' da Çin ve Japonya gibi ülkelerde 30 yılı aşkın bir süredir birçok kişi tarafından gıdalarda şeker yerine doğal tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. 

Bu bitkiden elde edilen özütün, kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu kabul edilmektedir. Şeker otunun insülin duyarlılığını ve hatta salınımını arttırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların varlığı diyabet tedavisinde kullanımını destekler niteliktedir. Doktor bilgisi ve gözetiminde kullanılması tavsiye edilir.

Şeker otu bitkisi - Stevia 3

Şeker otu bitkisinin bilinen özellikleri

  • Kurutulmuş haldeki şeker otu yaprakları normal şekerden 10-15 kat daha tatlıdır. 
  • İşlenerek toz haline getirilmiş şeker otu normal şekerden 200-300 kat daha tatlıdır.
  • Şeker otu bitkisi, normal şekerin aksine kan şekerini arttırmamaktadır. 
  • Diyabet hastaları için önerilen, şekerin yerini alan doğal bir tatlandırıcıdır. Uzman doktor gözetiminde kullanılabilir.
  • Şeker otu, yapay tatlandırıcıların kullanıldığı diyetlerde, yapay tatlandırıcıların yerine kullanılabilmektedir.
  • Şeker Otu ile birçok yemek, tatlı, pasta pişirilebilmektedir.
  • Şeker Otu 300 C üzerine kadar ısıya dayanabilmektedir. Bu nedenle reçel, tatlı gibi tüm şeker ihtiyacının olduğu gıdalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
  • Şeker Otunun kalorisi yoktur, şeker gibi kilo almaya neden olmaz.
  • Bilinen herhangi bir yan etkisine yoktur.
  • Şeker otu dişlere zarar vermemektedir.


Şeker otu bitkisi - Stevia 4

Yetiştirdiğimiz ürünler arasında şeker otu bitkisine önemli oranda yer vermekteyiz. Şeker otu bitkisi hakkında her türlü bilgi ve satışı için iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.. ( 0543 830 0248 )


Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Çocukluğumdan beri yalnızca doğanı bu güzel cömert yanını hayranlıkla takip rttim.Hem endemik hem de bağ bahçe bitkileri üzerinde hayranlıkla bilgiler toplamaya çalıştım.Şeker otunu yeni duydum İzmire geldiğimde umarım birkaç fide elde edebilirim, selamlarımla...

    YanıtlaSil