PORSUK AĞACI Taxus Baccata





Taxus baccata (Porsuk)


İğne yaprakları 1-3 cm. uzunlukta, iki sıralı, yassı, ucu sivri, yumuşak, üst yüzü koyu yeşil ve parlak, alt yüzü açık mat yeşil renkte ve stoma bantları belirgin değildir. Çok yavaş büyür. Derin kök sistemi geliştirir. Tohum, çelik ve aşı ile üretilir.



ÖZELLİKLERİ


Porsuk (Taxus) porsukgiller (Taxaceae) familyasından Taxus cinsinden ibreli (iğneli) ağaçlara verilen isimdir. Avrupa, Akdeniz ve Kafkasya’da dağılım gösteren porsuk ağacı ülkemizde kuzeyden güneye bir çok bölgede görülür.

Kırmızı, oldukça tatlı meyvesi ve çok zehirli ibreli yapraklarıyla tanınır. Gelişimi çok yavaş olan ağacın dünyada 2000-3000 yıllık olanlarını görmek olasıdır.17 kadar türü tespit edilen porsuk ağacının2, adi porsuk (Taxus baccata) isimli üyesi ülkemizde ender de olsa yayılış gösterir. Buna sebep, yapraklarının son derece zehirli olması ve hayvan yetiştiricileri tarafından ormanlık alanlardan temizlenmesidir.




ÜRETİM YÖNTEMLERİ

Akçaağaç ve porsuk ağacında üretim, eşeyli (tohumla) ve eşeysiz (çelikle) olmak üzere ikiye ayrılır.

1.EŞEYLİ (TOHUMLA) ÜRETİM

Gelişimini tamamlamış bitkiler nesillerini devam ettirebilmek için tohum verirler. İyi bitki elde edebilmek için iyi tohum kullanmak gerekir. Kullanılacak olan tohumlar sadece yılın belli zamanlarında ve usulüne uygun olarak bitkiden yada döküldüğü yerden toplanır. Toplanıp kuru bir yerde saklanan tohumlar dikilmeden önce mutlaka nemlendirilmelidir.


Porsuk Ağacında Tohumla Üretim: Porsuk ağacının tohumları akçaağaca göre daha sert ve dayanıklıdır. Doğada porsuk meyveleri kuşlar tarafından yenmekte ve sindirim kanalında doğal yollarla aşınmaya maruz kalmaktadır. Kuşların kaslı mideleri içindeki kumlarla birlikte tohumları aşındırmakta ve son olarak midelerindeki asit ile aşındırma sona ermektedir.Bu tür sert kabuklu tohumlarda uygulanan işlemler yine doğayı taklit eder şekildedir. Sert tohumların dikimden evvelki işlemlerinden bazıları;

1.Mekanik aşındırma: Beton karıştırıcı içine büyüklüğü tohuma göre ayarlanan kumla beraber konulan tohumlar karıştırıldığında kum sayesinde aşınmaya maruz bırakılırlar.

2.Suyla ıslatma: Suya bastırılan tohumların etli kısımlarının yumuşayıp tohumu bırakması ve çimlenmeyi engelleyici maddelerin tohumdan uzaklaşmasını sağlamak üzere yapılan bir işlemdir.

3.Asitle muamele: Derişik sülfürik asitle türlere göre 10 dakika ile 6 saat arasında muamele yapılarak çimlenmeye yardımcı olunabilir. Sonrasında asitin suyla yıkanarak tohumdan uzaklaştırılması gerekir.

Toplanan tohumlar tavuk yada horoz gibi kanatlılara yutturularak mekanik işlemin doğaya yakın bir şekilde seyretmesi sağlanabilir. Makul miktarlarda yutturulan tohumlar kapalı bir yerde tutulan tavuk yada horoz tarafından 1-2 gün içerisinde dikilmeye hazır bir şekilde size geri iade edilecektir.
Soğukta katlama tavsiye edilmektedir. Toplanan tohumlar bir yıl soğukta katlanmalıdır. Soğukta katlama yapılan tohumlar ertesi yıl dikilir yada dört yıl katlamaya devam edilir.

EŞEYSİZ (ÇELİKLE) ÜRETİM
Sürgün, dal, gövde ve yapraklar, ana gövdeden ayrılarak uygun çevre koşullarında köklendirilip ana bitkiye benzer bitkiler elde edilebilmektedir. Bu işleme çelikle üretim, üretimde kullanılan parçaya da çelik denmektedir.


Porsuk Ağaçlarında Çelikle Üretim: Odunsu çeliklerle yapılmaktadır. Tercihen uç sürgünlerinden alınan çelikler ilkbaharda dikilirler. Uç sürgünleriyle üretilen bitki boyuna uzama eğiliminde olup yan sürgünlerden alınan çeliklerden üretilen bitki yayılma eğilimindedir.Köklenme oranı düşük olması sebebiyle çeliklerin IBA (Indolbütirik asit), IAA (Indolasetik A.) ve NAA (Naftalenasetikasit) gibi kimyasallarla muamele edilmesi tavsiye olunur.


bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.


Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Cok guzel, acik ve bilgilendirici. Göz korkutmadan. Tebrik ediyor basarilarinizin devamini diliyorum.GG

    YanıtlaSil