ALTUNİ PİRAMİT MAZI ( Thuja orientalis pyramidalis aurea )


Thuja orientalis pyramidalis aurea

Altuni piramit mazı

İğne yaprakları dörtlü kiremit dizilişte, her iki yüzüde mat renkte, uç kısımları altın sarısı renkte olup uzun bir yağ bezesine sahiptir. Kışın iğne yaprakları kahverengi rengini alıp yazın tekrar eski rengine döner. Yavaş büyür. Tohum ile üretilir.


Genel Özellikleri:

 Yaz kış yeşil ağaç, ağaççık ya da çalı formundadır. Kuzey Amerika’ da doğal olarak bulunur. 5 – 7 adet türü vardır. Dalları yassı, yana veya yukarı yönelmiştir. Mazılar genellikle dar piramit formlu olup, dalcıklar yassıdır. Yapraklar pul şeklinde karşılıklı dizilmiştir.Kiremit şeklinde gayet sık dizilmiş olan yaprakların alt yüzü açık yeşil olup, stoma çizgileri taşımaz. Yaprak üst yüzeyi koyu yeşildir. Kuvvetli bir kokuya sahiptir. Çiçekleri monoiktir. Erkek çiçekler küçük, yuvarlak olup, dişi çiçekler küçük yumurta şeklindedir. Kozalakları derimsi serttir. Tohumlar mercimek şeklindedir.



Üretimi: 

Üretimi tohum ve çelikle olmaktadır. Aşı ile de üretim yapılabilir ancak pek kullanılmayan bir yöntemdir. Tohumlar erken ilkbaharda ekilmelidir. 4 derecede iki ay tohumlar katlanmalıdır. Yüzlek ekim yapılmalıdır. İkinci yılda şaşırtma yapılmalıdır. Çelikle üretimde ise, çelikler nisan ayında alınabildiği gibi eylül ekim aylarında da alınabilmektedir. Aşı ile de üretilebilir.

Ekolojik İstekleri:

Ilıman iklim bitkisidir. Bol güneşli ortamlardan hoşlanmakla birlikte bazı türleri yarı gölgeyi sever. Nemli, kumlu ve kireçli topraklardan hoşlanır. Geçirgen toprakları sever.



Peyzajda Kullanımı: 

Açık alanlarda, park ve bahçelerde, mezarlık ve taş bahçelerinde tek, grup veya çit olarak kullanılabilir. Kent merkezlerinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Çit bitkisi olarak, rüzgâr kıran olarak kullanılmaktadır. Budamaya dayanıklıdır.





bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar