Gülibrişim (İpek Ağacı) Albizzia julibrissin rosea (A. lopantha)

Gülibrişim - İpek Ağacı


Gülibrişim (İpek Ağacı)
Albizzia julibrissin (A. lopantha)


Anavatanı Kuzey İran ve Tropik Asya'dır. Ülkemizin sahil kesimlerinde yetiştirilmektedir.

Taze, serin, derin ve iyi drenajlı topraklarda optimal gelişim gösterir. Ağır topraklar ile kurak, kuru ve kumlu topraklarda yetiştirmeye uygundur. Kireci sever.

Geç donlara duyarlıdır. Vejetasyon dönemi dışında -20 C sıcaklıklara kadar dayanır.

Gülibrişim - İpek Ağacı


Sıcak ve ılıman iklim koşullarında iyi gelişim gösterir. Güneşli yerleri sever. Kuraklığa dayanıklıdır. Genç fidanlar aktif yapraklanma döneminde gölgelemeye ihtiyaç duyar.

Tohumlar 3-4 mm. büyüklüğünde, yassı ve bakla meyvenin ortasında dizilmişlerdir. Tohum kabuğu sert ve geçirimsizdir. Tohum olgunlaşma zamanı Eylül-Kasım, ortalama çimlenme % 87'dir.


Gülibrişim - İpek Ağacı


Yayvan ve dağınık tepeli olup, tepe çapı maksimum 6 m.dir.
Budamaya yatkındır. Alt dalların uzaklaştırılması ile çalı formundan ağaç formuna döner.
Hızlı büyür. Maksimum 10-12 m. boy yapar.

Yayvan kök sistemi geliştirir. Köklerinde atmosferik azotu bağlayan yumrular vardır. Işık ağacıdır.

Gülibrişim - İpek Ağacı


Bakla meyveleri 10-15 cm. uzunluğunda, yassı ve düzdür. Meyveler sonbaharda ol¬gunlaşır. Haziran-Temmuz ayında açan çiçekleri, açık pembe renkli ve güzel kokuludur. Çiçekleri hermafrodittir.

Tüysü, çift katlı bileşik yaprakları 40-60 yaprakçıktan oluşur. Yaprakçılar 5-7 cm.dir.


Gülibrişim - İpek Ağacı

Tohumla üretim esastır. Tohum kabuğundan ileri gelen çimlenme engeli, asitle muamele veya çizikleme metodu ile giderilir. Tohumlar ya sonbaharda toplanır toplanmaz hemen ekilir veya 45 günlük soğuk katlamadan sonra, m2 de 50 gr. olacak şekilde ekilir. Geç kışta alınan kök çelikleri ile serada, yarı odunlaşmış sert çeliklerle Temmuz-Ağustos ayında camekanlarda üretilir.


Gülibrişim - İpek Ağacı

Gülibrişim - İpek Ağacı 

Gülibrişim Diğer Özellikler

Kuvvetli rüzgarlara dayanıklıdır. Park ve bahçelerde dekoratif bir ağaç türü olarak yetiştirilir. Odunu dayanıklı ve değerlidir. Yaprakları kurutularak çay yapılır. Genç yaprak ve çiçekler pişirilerek sebze gibi yenir.
Gülibrişim - İpek Ağacı


Gülibrişim - İpek Ağacı


Gülibrişim - İpek Ağacı


Gülibrişim - İpek Ağacı

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilisiniz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. ne tür gübre sever

    YanıtlaSil
  2. 1000 m2 arsama cit vazifesi gorsun diye disbudak agaci kirmizi cicekli olandan dikmek istiyorum.ve bu işi fidan parası ödemeden yapmak istiyorum.agustos ayında disbudak agacinin surgunlerinden keserek bu kestiğini sürgünler için su.dolu kavanoza 3 ay bekletip kadında toprağa versem acaba sürgün koklenip ağaca donusurmu

    YanıtlaSil