Altuni Taflan ( Euonymus Japonica Var Aurea)


Taflan


Altuni Taflan ( Euonymus Japonica Var Aurea)



Yeşil ve sarı benekli yapraklara sahip dekoratif bir süs çalısıdır. Altuni taflanın odunsu bir yapısı vardır. Ilıman bölgelerde park ve bahçelerde üçlü beşli gruplar halinde veya çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü bakım şartlarında panaşalı olan yaprak rengi yeşile dönüşür. Genellikle çelikle üretilir.

Yetişme Yeri: Vatanı Japonya, Kore ve Çin'dir.

Boy ve Çap;Herdem yeşil 2-3m'ye kadar boylanabilen bir çalıdır.

Genel Özellikleri:Sürgünleri dört köşeli olup sürgünlere karşılıklı dizili tomurcuklar uzun ve yeşil renklidir. Dar yumurtamsı yapraklar 3-7cm uzunluğunda, deri gibi kalın; üst yüzü parlak, alt yüzü soluk yeşil ve kenarları ince dilimli dişlidir. Çiçekleri yeşilimsi beyaz renkte olup, beş altı tanesi bir arada ve 3-5cm uzunluğundaki bir eksen üzerinde toplanır.Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. Açık karmen kırmızısı kapsülü basık küre biçimindedir.Tırtıl ve küfe karşı hassastır.


Altuni taflan



İklim ve Toprak İstekleri:Tailanlar soğuk yörelerde yetişebildiği gibi sıcak yörelere de uyum gösterirler Islak topraklara, sıcağa, gölge ve güneşe toleransları ile kent bahçeleri ve sahil arazilerinde geniş kullanım yeri bulurlar. Güneşli ve yarı gölgeli, kuru ve rutubetlice yerlerde ve çeşitli topraklarda yetiştirilebilirler. Ancak verimli, humuslu kil topraklarını tercih ederler.

Budama Durumu.-Budanmaya nadiren ihtiyaç gösterirler.Çit olarak kullanıldığı durumlarda budanmaya ihtiyaç gösterir.Hassas olduğu için budama zamanına dikkat etmek lazımdır.

Üretim tekniği: Yeşil çelik ile üretilirler..



Altuni taflan 3



2 metreye kadar boy, 1 metreye kadar da çap yapabilirler. Toparlak yapılıdırlar. Yaprakları epileptik ve serttir. Euonymus japonica Elegantissimus Aureus un yaprakları altın sarısı renkte olup çok dikkat çekicidir. Geçirgen toprakları tercih ederler. Uzun süreli donu sevmezler. Yazında yarı gölge yerleri severler. Akdeniz iklimine dayanıklı, herdem yeşil bir bitkidir. Her türlü budama yapılabilir. Yalnız, öbekler, makiler, bordürler ve kısa budanmış çitler için en uygun bitkilerdir.

Yeşil ve sarı benekli yapraklara sahip dekoratif bir süs çalısıdır. Odunsu bir yapısı vardır. Ilıman bölgelerde park ve bahçelerde üçlü beşli gruplar halinde veya çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü bakım şartlarında alacalı olan yaprak rengi yeşile dönüşür. Genellikle çelikle üretilir.

Yetişme Yeri: Vatanı Japonya, Kore ve Çin’dir.

Altuni taflan, Her dem yeşil 2-3m’ye kadar boylanabilen bir çalıdır.


Altuni taflan 4


Sürgünleri dört köşeli olup sürgünlere karşılıklı dizili tomurcuklar uzun ve yeşil renklidir. Dar yumurtamsı yapraklar 3-7cm uzunluğunda, deri gibi kalın; üst yüzü parlak, alt yüzü soluk yeşil ve kenarları ince dilimli dişlidir. Altuni taflan ların çiçekleri yeşilimsi beyaz renkte olup, beş altı tanesi bir arada ve 3-5cm uzunluğundaki bir eksen üzerinde toplanır. Altuni taflan lar Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. Açık karmen kırmızısı kapsülü basık küre biçimindedir. Tırtıl ve küfe karşı hassastır.


Altuni Taflan lar soğuk yörelerde yetişebildiği gibi sıcak yörelere de uyum gösterirler. Islak topraklara, sıcağa, gölge ve güneşe toleransları ile kent bahçeleri ve sahil arazilerinde geniş kullanım yeri bulurlar. Güneşli ve yarı gölgeli, kuru ve rutubetlice yerlerde ve çeşitli topraklarda yetiştirilebilirler. Ancak verimli, humuslu kil topraklarını tercih ederler.

Budama Durumu: Altuni Taflanlar budanmaya nadiren ihtiyaç gösterirler. Çit olarak kullanıldıkları durumlarda budanmaları gerekebilir. Hassas oldukları için budama zamanına dikkat etmek gerekir.



Altuni taflan 5

Tüm bahçe çiçekleri, saksı çiçekleri, balkon çiçekleri, çam ağacı, limon servi, leylandi, mazi, çit ve çalı bitkileri yetiştirilmektedir. Bahçe peyzaj, toptan çiçek, bahçe çiçekleri üreticiden, Bayındır daki seralarımızda yetiştirdiğimiz çiçek ve fidanlarla toptan ve perakende satışlarımızla hizmetinizdeyiz.

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilisiniz.

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Yılın hangi dönemi, altunî taflanı budamak için en uygun zamandır?

    YanıtlaSil
  2. Limoni servi ve altuni taflan tohumu almak istiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Limoni servi ve altuni taflan tohumu almak istiyorum.

    YanıtlaSil