PORTAKAL NERGİSİ ( Calendula officinalis )


Calendula officinalis

Portakal nergisi

Mart-Ağustos ayları arasında açan çiçekleri sarı,turuncu,renklerdedir.Sürgünleri dik gelişir.30-50 cm. boylanır.Organik maddece zengin,iyi drenajlı bahçe toprağında yetişir.parklarda grup veya bordür oluşturmada ve kesme çiçek olarak kullanılır.

CALENDULA ( PORTAKAL NERGİSİ ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bilimsel Sınıflandırma

Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Asterales
Familya: Compositae
Cins: Calendula sp.

1. Genel Özellikleri
Calendula ismi Latince ayın ilk günü anlamına gelen “Calendea” kelimesinden alınmıştır. Burada ay anlamında kullanılmıştır. İsme gerekçe olarak da çiçeğin uygun koşullarda tohum bağlayan çiçekleri koparıldıkça sürekli yeni çiçek oluşturmasıdır.


Bu cinsin türleri 30 – 50 cm boyundadır. Akdeniz ülkelerinde doğal olarak yetişmektedir. Çok yıllık veya tek yıllık otsu yapıda bir bitkidir. Yaprakları almaşıklı dizilmiştir. Yaprakları düz veya parçalı olabilir. Çiçekleri sürgün ucunda nadiren de yaprak koltuğunda çıkmaktadır. Çiçekler sarı veya turuncu renklidir. Uzun süre çiçekli kalır. Kesme çiçekçilikte de kullanılabilir.

2. Üretimi

Genelde tohumla üretilir. Çünkü calendulalar kazık köklü olduklarından fideler belirli bir gelişme dönemi geçirdikten sonra şaşırtmalar iyi sonuç vermediğinden tohum ekimi doğrudan bitkinin kalacağı yerlere yapılır.Tohum poşetlere ekilecekse her poşete 1–2 adet gelecek şekilde atılır. Tohumlar hafif, killi – kumlu karışıma ekim – kasım aylarında atılmalıdır.

3. Ekolojik İstekleri

Güneşli alanlardan ve kireçli bahçe topraklarından hoşlanır. Ekstrem koşullara dayanıklıdır. Düzenli sulama yapıldığında gelişim kaliteli olmaktadır. Soğuk – serin iklimlerde bütün yaz çiçek açar.


4. Peyzajda Kullanımı

Park ve bahçelerde bordür bitkisi olarak kullanılmaktadır. Kesme çiçekçiliğe elverişlidir. Mavi renkli petunyalarla uyum içinde kullanılır.



5. Önemli Türleri
Calendula officinalis
Doğal olarak Güney Avrupa’da yetişmektedir. 30 – 60 cm boylanabilmektedir.

Haziran – temmuz aylarında çiçeklenir. Çiçek rengi altın sarısı veya portakal rengindedir. Orta kısımları siyahtır. Çiçekler yalınkat veya katmerli olabilir. Çiçekler sabah açar ve öğleden sonra kapanır. Yapraklar sarmal dizilişli, geniş ve uzun şeridimsidir. Bitki alt yaprakları kaşık formlu parçasız, üst yaprakları ise sapla birleşme kısmı kalp şeklindedir. Güneşli – yarı gölge yerlerde, hafif kumlu topraklarda iyi yetişir. Tohumlar ağustos – eylül aylarında 0,5 cm derinliğinde ekilir ve üzeri hafifçe kapatılır. Çimlenme ortamının sıcaklığı 15 – 18 0C arasında tutulduğunda 10 – 14 günde çimlenme gerçekleşir.

6. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Külleme, yaprak leke hastalığı, Pegomyia bicolor larvaları en çok karşılaşılan
problemlerdir.


bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar