BUZ ÇİÇEĞİ (Aptenia cordifolia)





Aptenia cordifolia

Buz çiçeği

Mayıs-Eylül ayları arasında açan çiçekleri pembe,kırmızı renklerdedir.Yaprakları yayılıcı ve etlidir. Ortalama 30-40 cm. boylanır.Çok yıllık bitkidir.Humusça fakir,kuru,kumlu topraklarda yetişir. Tuza dayanıklıdır.Deniz kenarlarında, taşlık alanlarda, kayalıklarda, toprağın tutulmasında yetiştirilir.Kap içinde, çatı, balkon, teraslarda ve mezarlıklarda toprak örtücü olarak kullanılır.



Buz çiçeği çok güzel yaprakları ve çiçeği olan, çok yıllık otsu bir bitkidir. Daha çok dış mekanlar için bahçe peyzajında tercih edilir. Bitkinin dalları sürünücü sarılıcı özelliktedir. Kaplayıcı özelliğinden dolayı genelde yer örtücü olarak da kullanılabilir. Bahçenizde açıklık alanları kaplamak için kullanabileceğiniz çok güzel bir bitkidir.Buz çiçeğinin bir diğer ismi de öğle çiçeğidir.

Çiçeğin özellikle yaprakları çok dekoratiftir. Etli ve parlak yeşil olan yapraklar bitkinin görünümüne güzellik katar. Yapraklar elips şeklindedir. Çiçekleri ise genelde pembe renkli olup, sık dizili minik yapraklardan meydana gelir. Görünümü Bodrum Papatyası’nı andırmaktadır. Çiçekleri genelde ilkbaharın son aylarına doğru olur. Bitkinin anavatanı Güney Afrika’dır. Anavatanından da anlaşılacağı gibi tropikal bir bitkidir.





Buz çiçeğinin boyu genelde 30 40 cm civarındadır. Sürünücü ve kaplayıcı bitki olmasından dolayı boyu çok fazla uzamaz. İklim isteği bakımından; ılıman iklimi sever. Tam güneş seven bitki yarı gölge yerlerde de rahatlıkla yetişebilir. Soğuklara dayanıklı bir bitki değildir. Bu yüzden yetiştiriciliğini yapacaksanız bu özelliğini göz önünde bulundurmanız gerekecek.Deniz kenarlarını özellikle çok seven bir bitkidir. Toprak isteği bakımından kumlu, hafif killi nemli karakterli toprak seçimi yapmalısınız. Tabi ki humus bakımından zengin olmasına da dikkat etmeniz gerekecek. Eğer bahçenizde süs amaçlı taşlık kısımlar varsa bitkiniz için yetiştirebileceğiniz ideal alanlardan birisidir burası.Yetiştiriciliği kolay bir bitkidir. 

İklim isteklerini karşıladıktan sonra öyle özel bir bakım isteyen bir bitki değildir. Yazın sıcak havalarda su isteğine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca kışın kuruyan sürgünleri de zaman kaybetmeden budamanız çok yerinde olacaktır.İlkbaharda alınan çelikler kumlu kompost içinde köklendirilir. Dışarıya dikilmeden önce, saksılara şaşırtılmalıdır. Seralarda tohumla da üretilir, ancak bu zor ve zahmetli bir iştir.İlkbaharda alınan çelikler kumlu kompost içinde köklendirilir. 

Dışarıya dikilmeden önce, saksılara şaşırtılmalıdır. 
Seralarda tohumla da üretilir, ancak bu zor ve zahmetli bir iştir.



Kullanım :

Yol ve bahçe kenarlarında küçük alanlarda ve saksılarda kullanabilirsiniz.
Tohumları Şubat ayından itibaren fideliğe ekin
Fideleri keselerle yerleştirin (şaşırtın)
Keselerden çıkartıp Mayıs ayında yerlerine dikin
Bitkiler Haziran Ayından itibaren çiçek açacaklardır...


Öneriler :

Bitkinizin türüne göre besin seçiniz.
Her iki sulamada bir ,besinli sulama yapınız,
azar azar ama sık sık sulayınız.
Sulama sıklığını ortamın ısısına göre ayarlayınız.
Önerilen besin dozlarına ve kullanım şekline uyunuz.
Besinli sulamayı zaman zaman yapraklara püskürterek uygulayınız..



Tüm bahçe çiçekleri, saksı çiçekleri, balkon çiçekleri, çam ağacı, limon servi, leylandi, mazi, çit ve çalı bitkileri yetiştirilmektedir. Bahçe peyzaj, toptan çiçek, bahçe çiçekleri üreticiden, Bayındır daki seralarımızda yetiştirdiğimiz çiçek ve fidanlarla toptan ve perakende satışlarımızla hizmetinizdeyiz.

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Merhabe ben Erman Buz cicegim de pamuklanma ve yapraklari yapis yapis oldu neden dir yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil